ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Οι Ινδιάνοι Κρήτες του Καναδά! Λατρεύουν τον Δία και τον Δαίδαλο! Παίζουν αυλό του Πανός!



Γράφει ο μουσικός Φώτιος Τούμπανος
Βρέθηκα στην επαρχία του Οντάριο, 280 χιλιόμετρα βόρεια από το Τορόντο, σε μια ινδιάνικη περιοχή. Κάθε χρόνο έχουν τα δικά τους φεστιβάλ με τις γνωστές παραδοσιακές τους ενδυμασίες, τους χορούς με τις φωτιές, την μουσική, η οποία είναι κρουστά και φωνές και τον παραδοσιακό τους χορό, που εάν είσαι εκεί και τα παρακολουθείς όλα αυτά, βρίσκεσαι σε μια άλλη διάσταση!

Αισθάνεσαι ένα με αυτούς.

Είναι πάρα πολύ φιλικοί μαζί σου και ειδικά όταν τους έλεγα ότι έρχομαι από την Ελλάδα!

Μέσα σε όλες τις διάφορες φυλές των Ινδιάνων υπάρχουν και οι Κρη, που είναι σε όλον τον Καναδά, αλλά οι πιο πολλοί ζουν βόρεια από το Μόντρεαλ. Όλο το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι οι Κρη.

Αυτοί, λοιπόν, οι Κρη τον θεό τους τον λένε Νταού Ζε και εάν δεν σας λέει κάτι
σας θυμίζω τον Δία Ζευ!

    Μοιάζουν με αρχαίους πολεμιστές...

Πριν πολλά χρόνια, το όνομα τους ήταν… Γκρις (= Γραικοί, δηλ. Έλληνες – ως γνωστόν ο Γραικός και ο Έλλην ήταν αδέλφια). Το Γκρις έγινε Κριτς (Κρητικοί). Αλλά επειδή κάτι δεν δεν ακουγόταν καλά, τελικά έγινε Κρη/Κρι, που μεταφράζεται και «ρυάκι».

Κάθε 4 χρόνια στα φεστιβάλ που κάνουν φοροὐν αυτά τα πτερά των αετών, ανάβουν φωτιές και φωνάζουν «Νταιντάλο! Νταιντάλο!» (= Δαίδαλος! Δαίδαλος!).

Ως γνωστόν, ο Δαίδαλος από την Κρήτη (Κρη) με πτερά, μαζί με τον Ίκαρο, επέταξαν από την Κρήτη για Αθήνα! Προς την ελευθερία! Μια αλληγορική ιστορία, που όσοι παλαιοί την έμαθαν στο σχολείο και την γνωρίζουμε…

Ο Ίκαρος έπεσε στο Ικάριο πέλαγος. Ο Δαίδαλος συνέχισε να πετά προς δυσμάς…
Σας λέει κάτι αυτό;
Οι Ινδιάνοι του Καναδά και των ΗΠΑ έχουν πολλές ιστορίες, που θυμίζουν Ελλάδα: Οι Ανασάζοι (Ανάσα – Ζωή), οι Ναβάρο (Ναυαγοί), ο Τζερόνυμο (Ιερό-Ονομα) πολλά σύμβολα, όπως ο μαίανδρος, η μέδουσα, ο αυλός του Πανός (του θεού Πάνα των Αρκάδων), και πολλά άλλα, που όλα θυμίζουν και φωνάζουν Ελλάδα!
Εσείς μπορείτε να δείτε εάν όλα αυτά είναι σωστά ή λάθος…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ φωτογραφίες, ΕΔΩ.
arxeion-politismou.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό το άρθρο. Tο ονόμα του Cree Nation δεν έχει καμία σχέση με αυτό που περιγράφει ο συγγραφέας.

    This article is complimentary to the Cree Nation but hardly accurate in the name source for the work "Cree".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Έλληνες είμαστε παντού, και όπου πάμε είμαστε αγαπητοί. Όπου πάει Έλληνας ανοίγουν πόρτες. Τα λέω αυτά επειδή υπήρξα ναυτικός και ξέρω. Οι Έλληνες μπόλιασαν τον κόσμο και τον εκπολίτισαν. Είμαστε παντού από γενεές γενεών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή